Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

"Γλυκό Παντεσπάνι"





image


Το παντεσπάνι είναι ένα εύκολο γλυκό,αλλά με κάποια μυστικά για την επιτυχία του.
Τα αυγά πρέπει να είναι εκτός ψυγείου,σε θερμοκρασία δωματίου,για να κάνουν σφιχτή μαρέγκα.
Λίγες σταγόνες λεμόνι  κάνουν πιο αφράτη   μαρέγκα.
Αν η μαρέγκα αποτύχει,απέτυχε και το γλυκό.
Τα χτυπητήρια  πρέπει να είναι  τελείως καθαρά και το μπώλ ή λεκάνη  να είναι πλαστική.
Σιροπιάζουμε το γλυκό αφού κρυώσει ή μόλις βγάλουμε απο το φούρνο με κρύο σιρόπι.
Ποτέ δε χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία,γιατί το γλυκό «κάθεται».
Καλύτερα ν’ αρχίσουμε με μέτρια θερμοκρασία κι ανεβάζουμε μετά.
Παλιά για να φτιάξουν ένα παντεσπάνι,μαζεύονταν δυο- τρεις γυναίκες.
Η μιά χτύπαγε τ’ ασπράδια και οι άλλες τα κροκάδια με τη ζάχαρη.
Για χτυπητήρια είχαν μια ειδική λεία σανίδα.
Σήμερα,γίνεται ευκολότατα χάρη στην τεχνολογία.
Υλικά
(για το ταψί της κουζίνας)
25 αυγά
25 κουταλιές σούπας ζάχαρη
25 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι
1/2 φακελάκι baking powder
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι( προαιρετικά)
Ξύσμα από ένα λεμόνι
5  βανίλιες
Για το σιρόπι
6 ποτήρια νερό
5 ποτήρια ζάχαρη
λίγη φλούδα από λεμόνι.
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει όταν βγεί το γλυκό,βράζοντας όλα τα υλικά μαζί,χωρίς ν’ ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να δέσει περίπου 10 λεπτά,αφού πάρει βράση.
Χωρίζουμε τα αυγά σε κροκάδια και ασπράδια.
Τα αυγά εκτός ψυγείου,για τουλάχιστον 2 ώρες.
Χτυπάμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη,ώσπου να ασπρίσουν.
Έπειτα σε πλαστική στεγνή λεκανίτσα,χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι για να σφίξει και όταν «στέκεται»,ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά,στα κροκάδια ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι πλέον ή στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ,να ενσωματωθεί.
Έπειτα το ξύσμα ,τις βανίλιες και το σιμιγδάλι κουταλιά- κουταλιά.
Βουτυρώνουμε το ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180-200 βαθμούς,στην τελευταία σχάρα του φούρνου.
Όταν βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα,βγαίνει στεγνή ,είναι έτοιμο.
Σιροπιάζουμε,κουταλιά κουταλιά ρίχνοντας παντού σιρόπι,το ένα ζεστό και το άλλο κρύο.
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε.
Αν τ αυγά είναι ζεστά και η μαρέγκα σφιχτή,δε χρειάζεται baking.
Απο:xiromeritissaWordPress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου