Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

"Παπαρούνα...Σύμβολο παρηγοριάς,γονιμότητος και αιωνίας ζωής"

Παπαρούνα ..... σύμβολο παρηγοριάς , γονιμότητος και αιωνίας ζωής.

Η παπαρούνα πρωταγωνιστεί σε μύθους
και λαϊκές δοξασίες εδώ και χιλιάδες χρόνια.

- Στην ελληνική μυθολογία ήταν το ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας και ήταν σημάδι γονιμότητας.

- Στη Μινωική Κρήτη τη λάτρευαν ως τη "θεά της παπαρούνας" και την παρουσίαζαν με διάδημα από παπαρούνες.

 - Στα Ελευσίνια μυστήρια τα αγάλματα της θεάς ήταν στολισμένα με άνθη παπαρούνα, ενώ λένε πως μετά την απαγωγή της κόρης της, της Περσεφόνης, από τον Πλούτωνα, η θεά απέκτησε ξανά γαλήνη πίνοντας ζωμό παπαρούνας.

- Στη μυθολογία της Ανατολής
Η παπαρούνα γεννήθηκε από τα βλέφαρα του Βούδα όταν κάποτε, εκεί που έκλειναν τα μάτια του από τη νύστα, θέλησε να αντισταθεί στον ύπνο.

- Στη χριστιανική παράδοση, πάλι, η παπαρούνα φύτρωσε κάτω από το Σταυρό του Χριστού και οι σταγόνες από το αίμα Του που έσταζαν πάνω της της χάρισαν το όμορφο άλικο χρώμα της.

- Οι μικροσκοπικοί σπόροι της παπαρούνας.
Οι παπαρουνόσποροι, με γεύση καλύτερη και από καρύδι, νοστιμίζουν ψωμιά και γλυκά από πολύ παλιά. Οι πλούσιοι Ρωμαίοι στα τραπέζια τους παρουσίαζαν εκλεκτές πίτες από μέλι, αλεύρι και σπόρους παπαρούνας.

- Στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν με παπαρουνόσπορους, μέλι και κρασί ένα δυναμωτικό ποτό για τους αθλητές. Τους χρησιμοποιούσαν όμως και στην παρασκευή ψωμιών, τους "μακωνίδες άρτους", συνήθεια που κρατάμε κι εμείς σήμερα. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα σε φούρνους ή σε καταστήματα τροφίμων τα πεντανόστιμα ψωμιά, παξιμάδια και κέικ ζυμωμένα με παπαρουνόσπορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου