Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

"Μπακαλιάρος σκορδαλιά"





IMAG7811IMAG7810IMAG7809IMAG7808 (1)IMAG7805IMAG7804IMAG7802
Παλιά ο μπακαλιάρος ήταν παστός και ήθελε ξαρμύρισμα από την προηγούμενη μέρα,για να γίνει κανονικός.
Σήμερα υπάρχει και έτοιμος,ξαρμυρισμένος.
Συνοδεύεται με σκορδαλιά και συνηθίζεται τη μέρα του Ευαγγελισμού.
Υλικά
Ένα μεγάλο φιλέτο μπακαλιάρο
(περίπου ένα κιλό)
μπόλικο λάδι για τηγάνισμα
αλεύρι και νερό για το χυλό (2 ποτήρια νερό ,1κουτ.γλ.αλάτι,20 κουτ,σούπας γεμάτες αλεύρι)
Αλάτι (προαιρετικά)
Για την σκορδαλιά
1 1/2  κιλό μικρές πατάτες
1 μεγάλο  σκόρδο (7-8 σκελίδες)
Λίγο αλάτι
1/2 ποτήρι  λάδι σουρωμένο από το τηγάνι
Λίγο πιπέρι.
1  1/2 κουτ.γλυκού αλάτι.
1 κουταλιά σούπας ξύδι.
Εκτέλεση
Αν ο μπακαλιάρος είναι παστός κόψτε το φιλέτο σε μερίδες και λεπτές φέτες, βάλτε τις σε νερό από το προηγούμενο βράδυ  ξεπλένοντας  πριν  πολύ καλά,αλλάζετε συνέχεια το νερό και σε καθαρό
αφήστε όλο το βράδυ.
Για να αποφύγετε αυτή τη φασαρία,πάρτε έτοιμο ξαρμυρισμένο.
Παράλληλα,βάζετε μπόλικο νερό και βράζετε τις πατάτες,πλυμένες με τη φλούδα.
Φτιάξτε χυλό  οχι πολύ πηχτό με αλεύρι και νερό και βάζετε το λάδι να κάψει.
Βουτάτε το ψάρι μέσα στο χυλό να καλυφθεί καλά  και βάζετε αμέσως στο τηγάνι.
Τηγανίστε ώσπου να ροδίσει από τη μια πλευρά και γυρνάτε από την άλλη.
Με το εργαλείο του πουρέ,πολτοποιήστε τις καθαρισμένες πατάτες,προσθέτοντας το λάδι  , και το λιωμένο σκόρδο.
Βάλτε το μισό σκόρδο,ξύδι και λάδι,δοκιμάστε και προσθέστε ανάλογα με την προτίμησή σας και το υπόλοιπο.
Η δοσολογία είναι για σκορδαλιά- βόμβα.
Προσθέστε αλάτι πιπέρι και αν είναι πολύ πηχτή και δεν δουλεύεται προσθέστε βραστό νερό σιγά -σιγά πριν το σκόρδο.
Για βελόυδινη υφή προσθέστε περισσότερο νερό βραστό όμως να μη χάσει τη γεύση του.
Αν ο μπακαλιάρος,έχει ξαρμυρίσει τελείως αλατίστε τον λίγο.
Αν είναι αρμυρός ,παρόλο το ξαρμύρισμα,μην αλατίσετε την σκορδαλιά.
Μην αφήσετε το ψάρι μέσα στο λάδι αλλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.IMAG7810IMAG7811IMAG7809 Και του χρόνου!!!Χρόνια πολλά!!!
Πηγή:Ξηρομερίτισσα blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου